Het idee voor de filmposter ontstond uit mijn interesse voor Fantasy en Science Fiction films. Bijna twee jaar geleden ben ik begonnen met het schilderen van Warhammer figuren en een speciaal project was het bouwen en schilderen van Skullvane Manse. Dit is een gebouw dat als scenery gebruikt wordt in Warhammer gevechten. Rondom dit gebouw heb ik in 2012 een berg en landschap met verlichting gemaakt en het leek me ideaal om dit als basis voor de filmposter te gaan gebruiken. In de loop van 2013 is dit bouw- en schilderproject afgerond en sindsdien staat dit in de hoek van onze boekenkast te pronken.
Allereerst ben ik enkele hoofdrolspelers en een thema voor de (denkbeeldige) film gaan zoeken en fotograferen. Als eerste werd dat Kelly die als zwaardvechtster centraal zou komen te staan op de poster. Een zwaard heb ik niet, maar met een goede opstelling, een foto van een zwaard en Photoshop was het mogelijk om dit onderdeel voor elkaar te krijgen.

jeroenmies_fotografie_crystal-10
jeroenmies_fotografie_crystal-3

Het thema van het (roze) maankristal heb ik later gebruikt om een extra nabewerking op het sieraad te maken.
De volgende 3 spelers zijn LARP enthousiastelingen die graag een ochtend langs wilden komen om mee te werken aan een fotoserie. Op een drietal locaties zijn we gaan fotograferen en daaruit volgden de volgende basis foto’s.

jeroenmies_fotografie_crystal-2
jeroenmies_fotografie_crystal-5

Kevin wilde graag als elf meedoen, dus we hebben een speciale foto gemaakt waarop zijn oor goed te zien was en die ruimte genoeg bood om aangepast te worden. Van Gerben had ik zowel goede foto’s als boogschutter en zwaardvechter, maar uiteindelijk bleek de meeste actie uit deze foto te halen. Het feit dat de pijl en boog er wat minder echt uit zien heb ik gecorrigeerd door later een uitsnede te maken waarin dit goed te verbergen was.

jeroenmies_fotografie_crystal-12
jeroenmies_fotografie_crystal-4

De mooiste foto van Jesper was er één die in een overdekte parkeergarage gemaakt was. Een van de ideeën waar ik mee gespeeld had, was om de spelers in de scenery van Skullvane Manse te plaatsen, maar dat idee heb ik toch maar verlaten, omdat ze dan erg klein zouden worden. Omdat Jesper als Schot verkleed was heb ik hem tegen een achtergrond van de Schotse hooglanden geplaatst.

De volgende stap was om de eerste ontwerpen van de poster te gaan uitwerken in Photoshop. In deze eerste fase had ik nog geen geschikte foto van Skullvane Manse en was ik ook nog aan het zoeken hoe het thema van de film vormgegeven moest worden.

jeroenmies_fotografie_crystal-6
jeroenmies_fotografie_crystal-1Gelukkig bedacht ik me opeens dat ik een mooi bergkristal in de boekenkast had staan dat, mits goed verlicht, een mooie basis voor het thema van de film kon vormen. Ik heb daarom een aantal foto’s gemaakt van enkele Skaven (een ras uit de wereld van Warhammer) rondom het bergkristal en het kristal verlicht met een felle zaklamp, waar een roze filter voor geplakt was. Deze combinatie, gefotografeerd tussen de bomen gaf de basis voor het MaanKristal uit de film.

De volgende stap was om de scenery, die ik als basis onderaan de poster wilde plaatsen goed te fotograferen. Bij de derde poging lukt het me om de gewenste opstelling te kunnen maken die, gefotografeerd vanuit een heel laag perspectief, precies het beeld gaf waar ik naar op zoek was. De foto’s zijn gemaakt tegen een blauwe achtergrond, waar ik later een combinatie van een wolkenlucht en een sterrenhemel met een mooie duidelijke maan overheen gemonteerd heb. In het bos staat ook, weliswaar zeer klein, de Skaven bij het roze bergkristal.

jeroenmies_fotografie_crystal-11
jeroenmies_fotografie_crystal-9

In de volgende ontwerpfase kwam ik een tijd lang uit op de combinatie van 3 spelers die op de voorgrond van de poster centraal stonden. Op internet vond ik een duidelijke instructie hoe meestal de teksten op filmposters vormgegeven worden en welke (soort) fonts daarvoor vaak toegepast worden. Al aanvullend en kleine verbeteringen doorvoerend ging de poster dan ook steeds meer lijken op het gewenste eindresultaat.

jeroenmies_fotografie_crystal-7
jeroenmies_fotografie_crystal-8

Uiteindelijk wilde ik toch wel erg graag alle vier de ‘spelers’ op de poster plaatsen en de vlakverdeling wat spannender maken dan hij op dat moment was. Omdat ik Kelly als centrale figuur op de poster wilde hebben, werd het ontwerp uiteindelijk toch een stuk interessanter en ben ik zelf erg tevreden over het eindresultaat. Al met al zijn hier vele uren werk in gaan zitten…

jeroenmies_fotografie_crystal-13

Mijn grootste beloning is wel, naast een goed resultaat voor mijn opdracht aan de Fotovakschool, dat de poster een eervolle vermelding kreeg in Photoshop Magazine 26 uit 2014…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord